Programs

Visit one of our concerts

Requiem van Fauré

Boek nu met zomerkorting (prijzen incl. servicekosten)

Cantatrix staat stil bij het einde van WO I met één van ’s werelds mooiste én beroemdste werken: het Requiem van Fauré. Het programma wordt gecomplementeerd met delen van Howells Requiem, de  “Songs of Farewell” van Hubert Parry en Lux Aeterna van Elgar.   

Het 2e requiem van het programma is van de Franse componist Gabriel Fauré: een dodenmis met teksten uit de katholieke eredienst voor koor, orgel en solisten. Maar Fauré schreef wel een heel ander requiem dan gebruikelijk. Zijn muziek is ingetogen, troostrijk en sereen en vooral ook minder dreigend dan de meeste requiems. Dat komt onder andere omdat het Dies Irae ontbreekt. Deze tekst over de Dag des Oordeels, die eigenlijk na het Kyrie hoort te klinken, is zeer onheilspellend en krijgt bij de meeste componisten een dramatische toonzetting. Denk bijvoorbeeld aan de requiems van Mozart, Verdi en Berlioz. Fauré heeft in zijn requiem alleen de laatste frase van het Dies Irae behouden: het Pie Jesu, met een prachtige sopraansolo waarin maar liefst tien keer het woord ‘requiem’ (‘rust’) klinkt. In de woorden van de componist zelf: “Mijn requiem drukt niet zo zeer de angst voor de dood uit, als wel de vreedzaamheid van de eeuwige rust. Want zo zie ik de dood: als een gelukkige overgave, als een streven naar iets beters en niet als een vreugdeloze overgang naar het onheilspellende onbekende.”

Een programma dat thematisch een eenheid is maar stilistisch uitwaaiert. Allemaal anders, maar allemaal even prachtig. Cantatrix laat er haar licht over schijnen.

Programma

Requiem:
- Salvator Mundi
- Requiem (1)
Herbert Howells (1892 - 1983)

Songs of Farewell:
- My soul, there is a country
- I know my soul hath power to know all things
Never, weather-beaten sail

Charles Hubert Parry (1848 - 1918)
Lux Aeterna Edward Elgar (1857 - 1934)
Requiem Gabriel Fauré (1845 - 1924)

Concerts

Datum Locatie Aanvang
Sat 3 Nov 2018 Jozefkathedraal, Groningen 20:15 Uur Bestel kaarten
Sun 4 Nov 2018 Dominicuskerk, Amsterdam 15:00 Uur Bestel kaarten
Sat 10 Nov 2018 Koepeltheater, Leeuwarden 20:15 Uur Bestel kaarten
Sun 11 Nov 2018 St. Catharinekathedraal, Utrecht 15:00 Uur Bestel kaarten
BNG Cultuurfonds
New Choral Works
15