Programma's

Bezoek één van onze concerten

Requiem van Fauré

U bekijkt een programma uit het verleden.
Naast de vele traditionele dodenmissen met hun triestheid en soms angstaanjagende passages (Verdi) zijn er ook requiems met een ander karakter. Ze stellen gerust. Zijn milder. En vanuit een minder traditionele visie geschreven. Aan het begin van de vorige eeuw verschenen sterke staaltjes van dit specifieke genre dat het publiek enorm aansprak. In plaats van het verdriet, het verlies, de angst en de treurnis stond daarin de hoop centraal. 

De muziek is soms zo lieflijk dat men sprak van 'een wiegenlied van de dood'. Fauré's Requiem kreeg die bijnaam. ,,Het is net zo zachtmoedig als ik zelf ben" liet de componist zich eens ontvallen. Aan het eind van de negentiende eeuw stierven zijn vader en moeder, een periode die samenviel met de compositie van dit requiem. Maar daar had deze dodenmis niets mee te maken, beweerde hij. Hij schreef het gewoon voor zijn plezier. 

Ook Herbert Howells sloeg de weg in die Fauré bewandelde. Zijn Requiem, met als eerste deel Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) is eveneens gericht op hoop. Howells componeerde het begin jaren dertig, bracht het uit begin jaren tachtig en verwerkte er zijn gevoelens in rond jonggestorven soldaten in de Eerste Wereldoorlog en rond zijn zoon die op zijn negende aan polio stierf. 

Het onderdeel Nimrod uit Elgars Enigma Variations sluit qua sfeer uitstekend bij de op hoop gerichte herdenkingsmuziek aan. Het gaat hierin om subtiele, met elkaar versmeltende samenklanken. De gezongen versie op de requiemtekst Lux Eternae, is voor een koor dan ook een huzarenstukje. 

En dan is er de Songs of Farewell van Hubert Parry, de componist waarvan gezegd wordt dat hij in elke Engelse compositie na hem te herkennen is. Als men maar lang genoeg zoekt. Datzelfde wordt er beweerd van Fauré en later Frans werk. Parry is nog niet dood in zijn Songs, waarvan tijdens dit concert een selectie klinkt. Parry is als hij zijn liederen componeert oud en ziet zijn einde naderen. In zijn laatste levensstadium is hij meer dan ooit ontvankelijk voor diepreligieuze gevoelens, reflecteert hij op zijn leven. En ook hier ontbreekt het angstaanjagende spookbeeld van de dood. 

 

 

 

Programma

Requiem:
- Salvator Mundi
- Requiem (1)
Herbert Howells (1892 - 1983)

Songs of Farewell:
- My soul, there is a country
- I know my soul hath power to know all things
Never, weather-beaten sail

Charles Hubert Parry (1848 - 1918)
Lux Aeterna Edward Elgar (1857 - 1934)
Requiem Gabriel Fauré (1845 - 1924)

Concerten

Datum Locatie Aanvang
za 3 nov 2018 Jozefkathedraal, Groningen 20:15 Uur Uitverkocht
zo 4 nov 2018 Dominicuskerk, Amsterdam 15:00 Uur Uitverkocht
za 10 nov 2018 Koepeltheater, Leeuwarden 20:15 Uur Uitverkocht
zo 11 nov 2018 St. Catharinekathedraal, Utrecht 15:00 Uur Uitverkocht
Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Gemeente de Wolden
New Choral Works
15