Programma's

Bezoek één van onze concerten

"Remember me"

U bekijkt een programma uit het verleden.

Cantatrix brengt een programma vol uitersten met werken van ondermeer Purcell, Bach en Arvo Pärt. Kroon op de uitvoering is Fauré´s ontroerende, geliefde Requiem. Een concert voor koor, strijkers en harmonium.
Entree: 45 minuten voor aanvang van het concert gaan de deuren open.
Vergeet niet uw QR-code mee te nemen.

 

Dit seizoen staat het Requiem van Fauré op het programma. Dirigent is Hans Leenders. Daarnaast hoort u Komm, Jesu, komm van Bach, Cantique de Jean Racine van Fauré vervolgens klinkt een prachtig Salvator mundi van Herbert Howells “ en `Remember me` (uit Dido and Aeneas) van Henry Purcell.

Gabriel Fauré wilde met zijn Requiem iets ánders doen. Aan een van zijn goede vrienden, de fameuze violist Eugène Ysaÿe, vertelde de componist en organist:
‘Na al die jaren van begeleiden van uitvaarten op het orgel kende ik het allemaal uit mijn hoofd! Ik wilde nu eens iets anders schrijven!’. Dat ‘anders’ kende zijn première tijdens de kerkdienst in de Parijse La Madeleine op 16 januari 1888, en viel niet bij iedereen in goede aarde. Zo stelde de priester: ‘Meneer Fauré, wij zitten hier niet te wachten op al die nieuwigheden; het repertoire van La Madeleine is rijk genoeg, stelt u zich daarmee maar tevreden.’

Wat waren dan die nieuwigheden? Wat het Requiem van Fauré anders maakt dan veel andere dodenmissen, is dat bij Fauré de nadruk ligt op de dood als iets vredigs. Hij laat geen ruimte voor toorn en doodsangst. In veel dodenmissen staat het Dies irae (‘Dag van toorn’) centraal, een onheilspellende tekst over de Dag des Oordeels. Dit deel vind je niet in Fauré’s Requiem. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Fauré gebruikt wél de laatste woorden: ‘Pie Jesu Domine, dona eis requiem’ (‘Goede Heer Jezus, geef hun rust’). Geen doodsangst dus, maar rust. In 1920 verduidelijkte Fauré zijn visie op de dood nog verder: ‘Dit is hoe ik het zie: als een vreugdevolle verlossing, als het uitzicht op een geluk in het hiernamaals, eerder dan als een pijnlijke overgang.’ Daarom ook kent zijn Requiem een hoopvol, verlicht einde. Aan het slot klinkt het gebed ‘In paradisum’, waarin de overledene door engelen wordt begeleid naar het hemelrijk. Door deze toevoeging kon Fauré zijn werk afsluiten met het woord dat voor hem de kern was van de zaak: ‘requiem’. Rust.
Zie ook: https://www.kamerorkestvanhetnoorden.nl

Programma

Remember me (Dido and Aeneas) Henry Purcell
The Deer's Cry Arvo Pärt
Komm, Jesu, komm J.S. Bach
Salvator mundi Herbert Howells
Remember not, Lord, our offences Henry Purcell
pauze
Requiem Gabriel Fauré

Concerten

Datum Locatie Aanvang
do 28 okt 2021 Grote Kerk, Leeuwarden 20:15 Uur Uitverkocht
vr 29 okt 2021 Grote Kerk, Dokkum 20:15 Uur Uitverkocht
za 30 okt 2021 Grote Kerk Overschie (Rotterdam) 20:15 Uur Bestel kaarten
zo 31 okt 2021 Jacobuskerk, Rolde 15:00 Uur Uitverkocht
Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Brolsma Verhuizingen
Camper Consult
VDB Kunststofkozijnen
Schildersbedrijf Sonnema
New Choral Works
15