Programma's

Bezoek één van onze concerten

In Paradisum

U bekijkt een programma uit het verleden.

Twee missen: welkom in het paradijs!

Paradijselijke klanken, dat hebben deze twee missen uit de eerste helft van de twintigste eeuw van Frank Martin en Maurice Duruflé gemeen. En ook baseren beide componisten zich melodisch voor een deel op gregoriaanse citaten en modale klanken, die ze in nieuwe harmonische gewaden steken. Maar grote verschillen zijn er ook: Martin schreef zijn mis niet voor liturgisch gebruik, maar als een uiting van zijn hoogstpersoonlijke religieuze beleving. Dubbelkorige a cappella muziek bij het katholieke ordinarium: een hele stap voor de zoon van een Zwitserse calvinistische dominee. Duruflé moest zijn zielenmis componeren in opdracht, juist op het moment dat hij werkte aan een orgelsuite gebaseerd op thema’s uit de gregoriaanse dodenmis, thema’s die hij meenam naar zijn eigen requiem. 

Martin was zuinig op zijn mis uit de jaren twintig, en wilde eigenlijk niet dat het werk zou worden uitgevoerd. ‘Ik vond het een zaak tussen God en mijzelf’ schreef hij, en de eerste openbare uitvoering was in 1963. De componist was er niet bij. Pas na 1970, toen Marinus Voorberg het stuk met het NCRV Vocaal Ensemble uitvoerde, kreeg Martin’s meesterwerk grotere bekendheid. 

Duruflé schreef zijn bekendste en meest uitgevoerde compositie oorspronkelijk voor koor met orkest, maar ook de versie met orgel is van zijn eigen hand. Zijn achtergrond als organist, leerling van Charles Tournemire en Louis Vierne, klinkt in het requiem duidelijk door. De muziek geeft de organist naast zijn taak als begeleider alle kansen om ook zelf te schitteren. 

Een programma kortom dat veeleisend is, maar dat de uitvoerenden niet alleen uitdaagt, maar ook de gelegenheid biedt om hun technische en muzikale kwaliteiten ten volle te tonen. Sonore en harmonisch subtiele dubbelkorigheid van Cantatrix en Capella Frisiae, prachtige soli van sopraan Rosanne van Sandwijk en bariton Pierre Mak, knappe prestaties van Erwin Wiersinga op het orgel, en Dana de Vries op cello en dat alles onder de beproefde leiding van Geert Jan van Beijeren. Welkom in het paradijs!

Programma

Mis voor dubbelkoor
Frank Martin
Requiem
Maurice Duruflé

 

Het programma werd uitgevoerd in

Groningen, der Aa-kerk op vr. 16 november 2012
Leeuwarden, Grote Kerk op za. 17 november 2012
Amsterdam, Dominicuskerk op zo.18 november 2012
Middelstum, Hippolytuskerk op za. 24 november 2012. 

Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Brolsma Verhuizingen
Camper Consult
VDB Kunststofkozijnen
Schildersbedrijf Sonnema
New Choral Works
15