Programma's

Bezoek één van onze concerten

Musica Amorosa

U bekijkt een programma uit het verleden.

Muziek om lief te hebben

Dirigent: Krista Audere
Gitaar:    Jan Bartlema

 


Belangrijke Info concert Zaterdag 27 Januari:

In verband met de opening van Culturele hoofdstad 2018 is de binnenstad op die dag afgezet. Het gaat alleen om het gedeelte binnen de stadsgrachten. Het Koepeltheater is goed bereikbaar via bv Groninger Straatweg of Anne Vondelingweg. 

De volgende parkeergarages zijn geopend: De Klanderij en Hoeksterend, beide op loopafstand van het Koepeltheater, de andere parkeergarages zijn gesloten.
Parkeergelegenheid is ook rond het theater, het is wel raadzaam om tijdig aanwezig te zijn! De foyer zal tijdig geopend zijn.


 

Cantatrix brengt u, onder leiding van de Letse gast-dirigente Krista Audere, het spetterende koorwerk Romancero Gitano van Mario Castelnuovo-Tedesco, begeleid door Jan Bartlema op gitaar: een zeldzame combinatie.

Koormuziek in verschillende talen, over liefhebben, onderdrukking en vluchtelingen, in alle landen komen ze voor. Herinneren en vooruit kijken, prachtige teksten en verfijnde gitaarmuziek.

De poëtische tekst is van de hand van Federico García Lorca (1898-1936).  Een Spaanse dichter, toneelschrijver die door velen wordt gezien als de grootste die zijn land heeft voortgebracht. Hij was openlijk homoseksueel, maar mocht in zijn land niet zijn wie hij was. Vanwege zijn liefde voor de armen en de kanslozen, zijn gevoel voor de smartelijke poëzie van hun leven, werd hij tijdens de Spaanse burgeroorlog gedood. Slechts 38 jaar oud. Zijn boeken waaronder Romancero Gitano werden in het openbaar verbrand. Zijn graf is nooit gevonden.

Lorca werd hierdoor het beroemdste slachtoffer van Franco’s terreur en het dossier over zijn moord is tot op heden nog niet gesloten.

De componist is Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968).  Ook hij heeft het niet gemakkelijk gehad. De componist uit een joodse familie vluchtte in 1933 na de Italiaanse rassenwet met zijn gezin naar Amerika. Daar kwam hij in Hollywood terecht, waar hij als componist van filmmuziek werd aangesteld. Bij grote filmstudio's werkte hij aan partituren van ruim 200 films. Vaak werd zijn naam wegens zijn joodse afkomst niet vermeld.

Cantatrix wil deze beide bijzondere mensen herinneren door middel van prachtige muziek vóór de pauze en besluit Musica Amorosa met het monumentale Romancero Gitano.

Koormuziek in verschillende talen, over liefhebben, onderdrukking en vluchtelingen, in alle landen komen ze voor. Herinneren en vooruit kijken, prachtige teksten en verfijnde gitaarmuziek.

Programma

In Remembrance Eleanor Daley (1955  -  )
Soneto de la Noche Morton Lauridsen (1943 -  )
Prelude no. 4                    Heitor Villa Lobos (1887 - 1959)
Second Eve Ola Gjeilo (1978 - )
Lux Aeterna Edward Elgar (1857 - 1934)
Prelude Criollo                 Rodrigro Riera (1923 - 1999)
I gaze upon you Gabriel Jackson (1962 -  )
A spotless rose Paul Mealor (1975 - )
Pauze  
Tres canciones de amor Manuel Oltra (1922 - 2015)
Romancero Gitano Mario Castelnuovo Tedesco (1895-1968)

Concerten

Datum Locatie Aanvang
za 27 jan 2018 Koepeltheater Leeuwarden 20:00 Uur Bestel kaarten
zo 28 jan 2018 Der Aa-Kerk, Groningen 15:30 Uur Bestel kaarten
Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Gemeente de Wolden
New Choral Works
15