Programma's

Bezoek één van onze concerten

Matthäus Passion

Cantatrix & het Apollo Ensemble

~Alle prijzen zijn inclusief servicekosten~

Upgrade naar VIP plaatsen


Het is mogelijk uw tickets op te waarderen naar VIP plaatsen. U neemt dan
plaats op de gereserveerde VIP plaatsen recht voor de uitvoerenden.
Hiervoor betaalt u een toeslag van € 15,00 per ticket.
 
~De plaatsen van "vrienden van Cantatrix" zijn VIP-plaatsen,
ga voor meer info naar steun ons/onzedoelen~

Highlights

  • Authentieke instrumenten
  • Locaties die herinneren aan de muzikale rijkdom van weleer
  • Uitmuntende solisten
  • Professionele ensembles
  • Zichtgarantie rang 1 en 2
  • Marcel Beekman is de evangelist in het 1e deel van de serie
  • Anders Dahlin is de evangelist in het 2e deel van de serie

Matthäus-Passion

Je hoort zoveel meer.

Is Bachs Matthäus Passion langzamerhand Nederlands cultureel erfgoed geworden? Het lijkt er wel op. In Naarden is jaren geleden een Matthäus-traditie geboren. En ook elders in ons land hoeft men in de passietijd uitvoeringen van Bachs monumentale, deels op bijbelteksten gebaseerde Magnum Opus niet met een lantarentje te zoeken. Ook Cantatrix heeft de afgelopen tijd zijn steentje hieraan bijgedragen. 

In Duitsland, het thuishonk van Bach, is er nauwelijks sprake van zo'n traditie. Wel lanceerde men jaren geleden in Hamburg een in het oog springende ballet-versie (John Neumeier) en wist de Berliner Philharmoniker Sir Peter Sellars zover te krijgen een geregisseerde uitvoering te ontwerpen, waarbij het Donner und Blitze-koor er door simpele bewegingen een dimensie bij kreeg. Beide werden een groot succes. Het duurde niet lang of ook Bachs Johannes Passion moest er aan geloven. Sellars regisseerde zijn versie voor Berlijn. Mario Schröder creëerde een in moderne dans verpakte voor Leipzig. En de Matthäus Passion? Die liet men in Leipzig voor wat hij was. Tot nu toe tenminste. 

De Matthäus maakt in Leipzig, samen met een uitvoering van Wagners Bühnenweihspiel Parsifal, deel uit van een traditie in de Thomaskirche, waar op Goede Vrijdag altijd een van Bachs beide passies klinkt. Sommigen zitten bij een uitvoering daarvan gunstig en kunnen de uitvoerenden ook zien, anderen zitten er met de rug naar toe. Wie goed oplet ziet in het publiek, vooral bij het niet kijkende deel, beleving en ontroering, wellicht in gang gezet door een religieuze beleving. Of door de hoge kwaliteit van de uitvoering. De kleuren in het orkest, de schoonheid van de stemmen, de karakterisering van Jezus, Judas en de verteltrant van de Evangelist. 

Voor hun heeft Bach ons geen kijkspelen nagelaten, maar een bijzonder soort hoorspelen, geboetseerd volgens de spelregels van de destijds in zwang zijnde Italiaanse barokopera. De muziek moet het - zeggen ze - doen. En die doet het ook.  

In 2019 presenteert Cantatrix samen met het vermaarde Apollo-ensemble o.l.v. dirigent Hans Leenders, de Matthäus met een serie van 6 concerten.  

Veelgestelde vragen

Concerten

Datum Locatie Aanvang
vr 5 apr 2019 Grote Kerk, Leeuwarden 19:00 Uur Bestel kaarten
za 6 apr 2019 Janskerk Utrecht 15:00 Uur Bestel kaarten
zo 7 apr 2019 Dominicuskerk, Amsterdam 16:00 Uur Bestel kaarten
vr 12 apr 2019 Nieuwe Kerk, Groningen 19:00 Uur Bestel kaarten
za 13 apr 2019 Zuiderkerk Amsterdam 15:00 Uur Bestel kaarten
zo 14 apr 2019 Kloosterkerk, Den Haag 15:00 Uur Bestel kaarten
BNG Cultuurfonds
New Choral Works
15