Programma's

Bezoek één van onze concerten

Lux Aeterna

U bekijkt een programma uit het verleden.

November 2013

De traditionele requiemtekst spreekt dan ook niet alleen over de ‘dag van toorn’, maar vraagt God ook vol vertrouwen om mededogen met de doden: ‘Lux aeterna luceat eis, Domine’, moge het eeuwige licht op hen schijnen, Heer.

De componisten die u in dit programma tegenkomt benadrukken dit zicht op het einde: troost en verzoening in plaats van hellevuur en het jongste gericht. Dit in tegenstelling tot collega’s als bijvoorbeeld Berlioz en Verdi, die in hun requiems de Dies irae sterker op de voorgrond plaatsen. Zelfs Allegri, wiens befaamde boetepsalm Miserere een bekentenis van zonden en een smeekbede om vergiffenis is, vertrouwt kennelijk op de goede afloop; hij zegt na de verwachte vergeving van zijn zonden: ‘Dan zal ik de verdwaalden uw wegen leren en zullen de zondaren tot u bekeerd worden.’ Veel zachtmoediger nog is Gabriel Fauré in zijn Requiem, een werk dat iemand eens een ‘slaapliedje voor de dood’ noemde. Ook Brahms, die in zijn motet Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen eerst nog worstelt met het doel van ons moeizame leven, draait uiteindelijk bij in het afsluitende koraal: ‘Mit Fried’ und Freud’ ich fahr dahin, in Gottes Willen’. Ook in twee recentere werken klinkt enig optimisme en troost door. De Engelsman Edgar Bainton (1880-1956) componeert zijn And I saw a new heaven op woorden uit de Openbaringen, waaronder het bemoedigende ‘there shall be no more death’, terwijl zijn landgenoot John Tavener (*1944) zijn Song for Athene begint met ‘May flights of angels sing thee to thy rest’. Het lied werd in Westminster Abbey gezongen bij de begrafenis van prinses Diana.

Lux Aeterna, een programma dat thematisch een eenheid is, maar dat stilistisch over vier eeuwen uitwaaiert, van Allegri’s vroege Italiaanse barok tot de Engelse koormuziek van onze tijd. Allemaal anders, maar allemaal even prachtig. Cantatrix laat er haar licht over schijnen.

Programma

Miserere mei, Deus
Gregorio Allegri (1582-1652)
Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen
Johannes Brahms (1833-1897)
Song for Athene
John Tavener (*1944)
And I saw a new heaven
Edgar Bainton (1880-1956)
 
Requiem
Gabriel Fauré (1845-1924)

 

Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Gemeente de Wolden
New Choral Works
15