Programma's

Bezoek één van onze concerten

Lux Aeterna

U bekijkt een programma uit het verleden.

Het eeuwige licht

Lux aeterna, het eeuwige licht, is de troostende factor in dit concert dat thematisch gebaseerd is op de dood en wat daar mogelijk na komt. Want het einde van het leven moge dan een ernstige zaak zijn, toch hoeft een overmaat aan tragiek het afscheid niet te overschaduwen.

 De traditionele requiemtekst spreekt dan ook niet alleen over de ‘dag van toorn’, maar vraagt God ook vol vertrouwen om mededogen met de doden: ‘Lux aeterna luceat eis, Domine’, moge het eeuwige licht op hen schijnen, Heer.

De componisten die u in dit programma tegenkomt benadrukken dit zicht op het einde: troost en verzoening in plaats van hellevuur en het jongste gericht. Dit in tegenstelling tot collega’s als bijvoorbeeld Berlioz en Verdi, die in hun requiems de Dies irae sterker op de voorgrond plaatsen. Zelfs Allegri, wiens befaamde boetepsalm Miserere een bekentenis van zonden en een smeekbede om vergiffenis is, vertrouwt kennelijk op de goede afloop; hij zegt na de verwachte vergeving van zijn zonden: ‘Dan zal ik de verdwaalden uw wegen leren en zullen de zondaren tot u bekeerd worden.’ Veel zachtmoediger nog is Gabriel Fauré in zijn Requiem, een werk dat iemand eens een ‘slaapliedje voor de dood’ noemde. Ook Brahms, die in zijn motet Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen eerst nog worstelt met het doel van ons moeizame leven, draait uiteindelijk bij in het afsluitende koraal: ‘Mit Fried’ und Freud’ ich fahr dahin, in Gottes Willen’. Ook in een recenter werk klinkt enig optimisme en troost door. De 'Song for Athene' van de vorig jaar overleden John Tavener, begint met ‘May flights of angels sing thee to thy rest’. Het lied werd in Westminster Abbey gezongen bij de begrafenis van prinses Diana. Het 'Tu solus qui facis mirabilia' van Josquin des Prez maakt de cirkel rond.

Lux Aeterna, een programma dat thematisch een eenheid is, maar dat stilistisch over vier eeuwen uitwaaiert, van Allegri’s vroege Italiaanse barok tot de Engelse koormuziek van onze tijd. Allemaal anders, maar allemaal even prachtig. Cantatrix laat er haar licht over schijnen.

Programma

Gregorio Allegra (1582-1652)
Miserere mei, Deus
Johannes Brahms (1833-1897)
Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen
John Tavener (1944-2013)
Song for Athene
Josquin des Prez (1450-1521)
Tu solus qui facis mirabilia
 
Gabriel Fauré (1845-1924)
Requiem
Uitvoering: kamerorkest, harp en harmonium

 

Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Brolsma Verhuizingen
Camper Consult
VDB Kunststofkozijnen
Schildersbedrijf Sonnema
New Choral Works
15