Programma's

Bezoek één van onze concerten

Hear my Prayer

U bekijkt een programma uit het verleden.

Bijzondere klank, bijzondere opstelling

De koorklank van Cantatrix wordt verbreed en verdiept door het timbre van ensemble Polyfoon. En ook de kooropstelling is niet alledaags: de koren verspreiden zich in groepjes door de kerk, waar het publiek het middelpunt vormt. Een uitvoering kortom die op veel punten anders, verrassend en boeiend belooft te worden, van de overal opduikende strakke ostinato passages tot de verstilde homofonie.

Eenheid in verscheidenheid

Een volledig mis gewijd aan Maria, samengesteld uit werken van oude meesters zoals Tomás Luis de Victoria, Thomas Ashewell, Juan Gutiérrez de Padilla, Giovanni Pierluigi da Palestrina en ons eigen Jacob Obrecht. En dan van de huidige generatie: Jan Sandström, Knut Nystedt en van Pawel Lukaszewski en Ola Gjeilo zelfs wereldpremières. Wat die stukken in al hun muzikale verscheidenheid toch bindt is de geestelijke vervoering, die in het werk van deze componisten tot uiting komt in de verering van de maagd Maria.

Ensemble Polyfoon o.l.v. Lieven Deroo is gespecialiseerd in de uitvoering van a capella polyfonie uit de late middeleeuwen, de renaissance en de vroegbarok. In uitdagende en vernieuwende projecten worden deze eeuwenoude muzikale schatten veelal gecombineerd met hedendaagse muziek van componisten die zich lieten inspireren door de polyfonisten van destijds. Door deze - verrassende - combinaties weet Ensemble Polyfoon op die manier de muziek te verspreiden in binnen- en buitenland.

 

Cantatrix, een toonaangevend vocaal ensemble uit Nederland, heeft zich bekwaamd in het ontwikkelen en uitvoeren van spraakmakende programma’s en is specialist in de klassieke koormuziek van de 20ste eeuw. Het resultaat van al deze ontwikkelingen is een sterk groeiende reputatie. Cantatrix o.l.v. de vaste dirigent Geert-Jan van Beijeren is dan ook te vinden op de bekende podia in binnen- en buitenland.

Waar

Za. 25 mei 2013, 15.00u Norbertuskerk te Antwerpen
Zo. 26 mei 2013, 16.00u Grote  Kerk te Overschie / Rotterdam

Cantatrix en Polyfoon, 2 ensembles met ambities, staan voor uitvoeringen met een hoorbaar plezier in het musiceren. Door het grote inlevingsvermogen zijn de concerten een beleving voor het publiek; dan spectaculair, vervolgens weer devoot en emotioneel. 

Programma

Missa 'In honorem Mariae'
De Mariale polyfone mis tussen 1450 en 1650, een bloemlezing.
Hymne: Ave Maris Stella 
(Gregoriaans)
Kyrie uit Missa 'Ave Maris Stella' 
Tomás Luis de Victoria (1548 - 1611)
Gloria uit Missa 'Ave Maria'
Thomas Ashewell (1478 - 1513) 
Credo uit Missa 'Ave Regina'
Juan Gutiérrez de Padilla (1590 - 1664)
Sanctus en Benedictus uit Missa 'Assumpta est Maria' 
Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525 - 1594)
Agnus Dei uit Missa 'Sub tuum praesidium' 
Jacob Obrecht (1457/8 - 1505)
Pauze
Ubi Caritas III – Sacred Heart
Ola Gjeilo
Da pacem
Rudmer de Vries
Gloria
Jan Sandström
Daylight Declines
Pawel Lukaszewski
Immortal Bach
Knut Nystedt
 
'Ave Regina' (dubbelkorig)
Peter Philips (1560 - 1628), de Engelsman die zowel een Nederlandse als Belgische Geschiedenis met zich meedraagt en perfect Nederlands praatte.
Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Brolsma Verhuizingen
Camper Consult
VDB Kunststofkozijnen
Schildersbedrijf Sonnema
New Choral Works
15