Programma's

Bezoek één van onze concerten

Bach en de Noorderlingen

U bekijkt een programma uit het verleden.

Cantatrix overbrugt 2 eeuwen

25 jaar Cantatrix

In 25 jaar is Cantatrix een gerespecteerde naam geworden in de koorwereld, in Nederland en steeds meer ook buiten de grenzen. Hoofdoorzaken zijn de kwaliteit van de stemmen , maar ook de groeiende aspiraties van het koor spelen een rol. Zo worden steeds hogere eisen gesteld aan de samenstelling van het gezongen repertoire, en worden voor de groeiende variatie in stijlen ook gastdirigenten uitgenodigd met specifieke kennis ter zake.

Het koor wordt dan ook steeds hoorbaarder en zichtbaarder. Optredens op grote podia in het hele land, een groeiend aantal cd’s, buitenlandse concertreizen, prijzen bij gerespecteerde concoursen, Cantatrix zingt een reputatie bij elkaar. Dat betekent ook dat het koor wordt uitgenodigd om samen op te treden met beroemdheden in het vak. Zo zal een ieder de samenwerking in Finland en in Nederland met de befaamde King’s Singers nog lang heugen. En ook het aantal uitgebrachte cd’s neemt snel toe, in repertoire van Bach, Purcell en Vittoria tot Whitacre, Martin en Duruflé. Met zeer waarderende recensies.

"Bach en de Noordelingen"

Dit programma met uiteenlopend repertoire staat model voor alles waarvoor het Cantatrix de afgelopen vijfentwintig jaar heeft gestaan. Spanning. Oorspronkelijkheid. Voor vertrouwd repertoire in niet alledaagse uitvoeringen. En verfrissende nieuwe titels. 

Al die jaren is de drijfveer van dit koor ambitie geweest en een lat die steeds hoger kwam te liggen. Wie had in de eerste jaren van zijn bestaan verwacht dat Cantatrix zich zou meten op internationale korenfestivals en hoge ogen zou gooien? En dat gestelde ambities keer op keer realiteit werden? 

In Bach en de Noorderlingen kijkt Cantatrix om zich heen naar meesters van toen en nu, die hun gevoelens uitdrukken in religieuze werken handelend over eenzaamheid, uitmondend in hoop. Soms op eeuwenoude teksten. Sommige met een universeel karakter. Anderen zijn ter nagedachtenis aan iemand geschreven - de Let Peteris Vasks schreef zijn Pater Noster voor zijn overleden vader - of voor een bepaalde gelegenheid, zoals het motet Komm, Jesu, komm van Johann Sebastian Bach, voor de begrafenis van een rector, op een bestaande tekst van iemand die in het verleden verbonden was geweest aan 'zijn' Thomasschule. Bachs oudooms Johann Christian en Johann Michaël zijn ook vertegenwoordigd. Werken van een generatie eerder, uit dezelfde regio. Daardoor krijgen de  motetten van Bach extra reliëf. 

Cantatrix verbindt in dit concert kwalitatief hoogstaande composities uit alle tijden waarvan vele deel uitmaakten van eerdere programma's. Daaronder ook Ubi Caritas III (zie uitgelicht) dat de bekende Amerikaanse componist Ola Gjeilo voor Cantatrix schreef. En Da Pacem, een werk uit eigen gelederen, want de componist hiervan, Rudmer de Vries, was destijds ingezetene van dit vocaal ensemble.

Cantatrix is ervan overtuigd dat ook dit programma zal resulteren in een onderhoudende concertreeks waarin zowel bekende als minder bekende koormuziek een zo breed mogelijk publiek zal bereiken.

Basso continuo: Vincent van Laar (orgel), Maria Vahervuo (cello) en Alon Portal (cello).
​Strijkkwartet:      Cypresses Quartet

Programma

Johann Sebastian Bach
(1685-1750)
Komm, Jesu, komm
Morten Lauridsen
(1943- )
O, magnum mysterium
Gustav Holst
(1874-1934)
Psalm 86
Johann Michaël Bach
(1642-1703)
Herr, ich warte auf dein Heil
Ola Gjeilo
(1978- )
Ubi caritas III uitgelicht https://youtu.be/QxpO_G1aovA

Het stuk is geschreven voor cantatrix en uitgegeven door:
Walton music (Amerika)

Johann Christoph Bach
(1642-1703)
Ich lasse dich nicht
Peteris Vasks
(1946- )
Pater noster
(Arr. J.H. Aberg)
​Volkslied

I Himmelen, I himmelen

Johann Sebastian Bach
(1685-1750)
Lobet den Herrn
(met dit stuk won Cantatrix de 1e prijs op het concours in Gorizia)

 

 

Concerten

Datum Locatie Aanvang
za 20 mei 2017 Der Aa-kerk, Groningen 20:15 Uur Bestel kaarten
zo 21 mei 2017 St. Willibrordkerk, Utrecht 14:00 Uur Bestel kaarten
Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Brolsma Verhuizingen
Camper Consult
VDB Kunststofkozijnen
Schildersbedrijf Sonnema
New Choral Works
15