Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Cantatrix wenst u fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Cantatrix wenst u fijne feestdagen en een gezond nieuwjaar. Begin 2022 komen we met nieuws over de nieuwe programma's.

Friesch Dagblad: "Het forte bleef altijd zingen, je oren tuitten er niet van maar je hart werd er door geraakt (...) Het werd een feestelijk stilstaan bij indringende teksten (...) Van alle stemgroepen viel veel te genieten: krachtig, zacht en alles ertussenin."

Vanaf september 2021 zal Hans Leenders het team van internationale docenten aan Conservatorium Maastricht versterken als hoofdvakdocent Koordirectie.
 

2020 was voor bijna iedereen een moeilijk jaar, laten we het snel vergeten en onze blik wenden naar 2021. Gelukkig hebben we weer een mooie programma kunnen samenstellen, we kijken ernaar uit om zoveel moois met u te delen, zodra u bij ons kunt komen!

In verband met de uitbraak van het coronavirus hebben de autoriteiten per direct een verbod op evenementen afgekondigd. Uiteraard volgen wij de richtlijnen van het RIVM.

Dit betekent dat concerten tot en met maandag 1 juni 2020 moeten worden verplaatst naar een nieuwe datum.

Helaas is deze uitnodiging in verband met het coronavirus geannuleerd.

vrijdag 6 december

Cantatrix wenst u fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

"Vocaal Ensemble Cantatrix mag Bachs Matthäus Passion dan al ettelijke malen en onder verschillende dirigenten hebben gezongen, de productie waarmee het de komende tijd door ons land trekt klinkt verre van routineus."

Onlangs verscheen de live-registratie van zo’n optreden met aan het roer de vermaarde Erik Van Nevel, een opname waarin ook de artistieke visie van deze dirigent sterk meespreekt. 

Hans Leenders
maandag 14 januari

De Matthäuspassion van J.S. Bach geldt als één van de allermooiste composities ooit. En het is een stuk van vele superlatieven.

Vocaal Ensemble Cantatrix brengt voor het eerst een kerstconcert samen met het jeugdkoor van de Drentse koorschool Viva la Musica. Om elkaar te enthousiasmeren, en om het publiek te laten delen in de diversiteit van Europese kerstmuziek.

Het wiegenlied van de dood. Zo staat Faurés Requiem bekend. Vocaal Ensemble Cantatrix voert het uit onder dirigent Hans Leenders uit Maastricht. Eerst moeten de puntjes op de i worden gezet. En dat betekent reizen van vier uren naar een repetitie.

Kordate zang, prachtig opbloeiend geluid, fijne contrasten en beheerst gezongen lange frases, het was er zondag allemaal bij het passieconcert van Cantatrix.

Het noordelijke koor Cantatrix levert al jarenlang vrij hoog gewaardeerde uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion af. Door te wisselen van dirigent en solisten brengt deze formatie variatie aan tussen de verschillende jaargangen. Onlangs verscheen de live-registratie van zo’n optreden met aan het roer de vermaarde Erik Van Nevel.

dinsdag 5 december

Mit der Organisation eines beeindruckenden Konzerts im Fuldaer Fürstensaal hat der in diesem Jahr gegründete Freundschaftsverein St. Bonifatius Fulda-Dokkum seine Feuertaufe bestanden und ein musikalisches Zeichen der Städtefreundschaft gesetzt. 

Eriks Esenvalds ‘In Paradisum’ tenslotte was een prachtige mix van vocalen en instrumentale klanken, waaruit telkens bijna onge- merkt teksten ontstonden. Het totaal aan fraaie tonen en geluiden betekende een paradijselijk einde van een gedenkwaardig concert.

Konzert am 22. Oktober im Fuldaer Fürstensaal / Winfridia Fulda als Partner

zaterdag 2 september

Ambitie. Dat is het sleutelwoord voor het Vocaal Ensemble Cantatrix. Ambitie en dan de lat niet meteen te hoog leggen, maar steeds iets hoger.

Erik Van Nevel is een van de leidende dirigenten van dit moment. Volgende week is hij met Cantatrix in Leeuwarden.

Een van de meest vooraanstaande culturele exportprodukten van Fryslân werd 25 jaar geleden in Dokkum en omgeving opgericht: het vocaal ensemble Cantatrix. Zangeres Wiske Beuker maakte de geboorte van het koor van zeer nabij mee.

Cantatrix heeft een uitstekende Messiah gezongen en alle solistische bijdragen waren ruim naar wens of nog meer dan dat.

 “Je bleef op het puntje van je stoel. Dirigent en koor hebben voelbaar iets te vertellen”  , aldus een recensent over een uitvoering van Cantatrix.

dinsdag 24 mei

Samedi 11 Juin - 16h: église Saint Séverin
Dimanche 12 Juin - 16h: église St Eugène - Ste Cécile

Vocaal ensemble Cantatrix neemt dit jaar een gastdirigent in de arm voor zijn uitvoering van de Matthäus Passion. De Belgische dirigent Erik van Nevel, specialist in oude muziek, haalt het koor flink uit zijn comfort zone. ,,Ik wil terug naar de basis.” 

De Matthäus-Passion door Mischa Spel en Floris Don.
maandag 25 januari

Wat Bachs meesterwerk je vertelt, als je weet waar je op moet letten. 

Vocaal Ensemble Cantatrix presenteerde gistermiddag in de Bonifatiuskerk in Leeuwarden haar nieuwe vaste dirigent: Hans Leenders.  

LEEUWARDEN/MAASTRICHT Cantatrix heeft een nieuwe dirigent. Hans Leenders. Zondagmiddag dirigeert hij in Leeuwarden het koor in een wel zeer bijzondere versie van het Requiem van Duruflé.

Voor Cantatrix is het nieuwe zangseizoen voorspoedig gestart.

Met ingang van seizoen 2015-2016 is Hans Leenders benoemd tot artistiek leider van Vocaal Ensemble   Cantatrix. Hij volgt Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen op die het ensemble in de afgelopen 14 jaren  dirigeerde.

Titel Hear my prayer – New choral works
Uitvoerenden Vocal Ensemble Cantatrix
Label Mirasound

Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Brolsma Verhuizingen
Camper Consult
VDB Kunststofkozijnen
Schildersbedrijf Sonnema
New Choral Works
15