Het Koor

Over Vocaal Ensemble Cantatrix

Cantatrix, een inspirerend productiehuis voor vocale klassieke muziek.

Cantatrix werd opgericht in 1996 met de bedoeling een toonaangevend ensemble te creëren voor de uitvoering van zowel het klassieke koorrepertoire als de nieuwste koormuziek. 

Inmiddels zijn we ruim 30 jaar verder, en is Cantatrix een gerespecteerde naam geworden in de koorwereld, in Nederland en steeds meer ook buiten de grenzen. Hoofdoorzaken zijn nog steeds de kwaliteit van de stemmen maar ook de groeiende aspiraties van het koor spelen een rol. Zo worden steeds hogere eisen gesteld aan de samenstelling van het gezongen repertoire, en worden voor de groeiende variatie in stijlen ook gastdirigenten uitgenodigd met specifieke kennis ter zake.

Het koor wordt dan ook steeds hoorbaarder en zichtbaarder. Optredens op grote podia in het hele land, een groeiend aantal cd’s, buitenlandse concertreizen, prijzen bij gerespecteerde buitenlandse concoursen, Cantatrix zingt een reputatie bij elkaar. Dat betekent ook dat het koor wordt uitgenodigd om samen op te treden met beroemdheden in het vak. Zo zal een ieder de samenwerking in Finland en in Nederland met de befaamde King’s Singers nog lang heugen. En ook het aantal uitgebrachte cd’s neemt snel toe, in repertoire van Bach, Purcell en Vittoria tot Whitacre, Martin en Duruflé. Met zeer waarderende recensies.

Samenwerking en eigen beheer

Naast prachtige samenwerkingsverbanden en coproducties met muzikale partners uit heel Nederland, initieert Cantatrix producties in eigen beheer. Er wordt geput uit het enorme repertoire dat voor koor geschreven is, zowel bekend als onbekender repertoire.

Cantatrix werkt met een flexibele koorbezetting omdat de diversiteit van het repertoire daar om vraagt. Er is een vaste kerngroep van waaruit voor elke productie de meest geschikte zangers geselecteerd worden. Er kan een klein vocaal ensemble worden geformeerd, maar de groep kan ook worden uitgebreid naar een koor van symfonische omvang. Zo wordt enerzijds de continuïteit gewaarborgd, anderzijds is er een grote flexibiliteit. Door een zorgvuldige selectie van de zangers heeft Cantatrix een geheel eigen klank die in alles te herkennen is: helder, expressief, intens en vol overgave

Palmares

2005 1e prijs, onderdeel: composities 20ste eeuw "Concorso Polifonico Guido d'Arezzo" Arezzo (Italië)
2007 1e prijs, onderdeel: renaissance "Florilege vocal de Tours" Tours (Frankrijk)
2009 Drie 1e prijzen (op alle onderdelen) "Concorso Corale Seghizzi" in Gorizia (Italië)
2010 Concert tours in Frankrijk met het programma "Tresórs" opgevoerd in Parijs en Chartres o.a. in de Notre Dame van zowel Chartres als Parijs
2012 Deelname aan het festival "Feestavonden in Januari" Brest (Belarus) met het programma "Vocal Express" en concerten in Berlijn (Gedächtniskirche) en Warschau (Praha Cathedral)
2012 Deelname aan het Vaasa Choir Festival in Vaasa (Finland) met het programma "Suomi" samen met de King's Singers.
In juni van 2012 hebben beide ensembles dit programma ook in Nederland uitgevoerd
2013 Deelname aan het "Concorso Polifonico Guido d'Arezzo" (Italië) met de 2e overall prijs en een concertreeks in Emmendingen, Sirmione en Milaan.
2014 Concertserie in Turijn, Quincetto en Viu met het programma "Love & Worship"
2016 Deelname aan het festival "Feestavonden in Januari" in Brest (Belarus) met het programma “Miserere”
2016 Concerten in Parijs met het programma “L'amour et la paix”
2017 Concerten in Fulda (Dld.) met het programma "Begin en Einde"
2020 Uitnodiging Festival in Krakau

Uitbundige intimiteit bij Cantatrix en Capella

– Friesch Dagblad
Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Brolsma Verhuizingen
Camper Consult
VDB Kunststofkozijnen
Schildersbedrijf Sonnema
New Choral Works
15