Het Koor

Over Vocaal Ensemble Cantatrix

Artistiek Leider - Hans Leenders

Hans Leenders heeft in de muzikale wereld zijn sporen verdiend als docent koordirectie en Gregoriaans aan de Kurt Thomas-dirigentencursus in Utrecht. Bij Cantatrix is hij eindverantwoordelijk voor de muzikale kwaliteit van het gezelschap en de programmering.

Hans Leenders is tevens artistiek leider van het professionele kamerkoor Studium Chorale, artistiek adviseur van het Nederlands Gregoriaans Festival, Chorbiennale Aachen en het orgelfestival L’Europe et l’Orgue. Verder is hij hoofdvakdocent orgel en docent muziekgeschiedenis aan het Maastrichts conservatorium. Hans Leenders is cantor-organist van de OLV basiliek te Maastricht (Séverin 1652 en Müseler 1765?) en titulair-organist van de Kopermolen te Vaals (Hilgers 1765).

Als componist profileert hij zich de laatste jaren steeds meer. Zijn composities zijn o.m. uitgegeven bij Ascolta en De Haske.

Hij was gastdirigent bij o.m. bij het Sloveens Radiokoor, Cappella Amsterdam, Groot Omroepkoor, Europa Cantat en vele Europese conservatoria.Hij verzorgde orkestproductie’s met de Philharmonie Zuidnederland, Symfonieorkest Vlaanderen, Florilegium Musicum (barokorkest) en Ensemble ’88 (muziekensemble gespecialiseerd in hedendaagse muziek).

 

Krista Audere - Repetitor

Krista Audere (1989) studeerde in 2009 af als koordirigent en koorzangeres aan de Riga Dom Choir School in Letland. Vervolgens behaalde zij in 2013 haar bachelordiploma Koordirectie aan de Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music en breidde ze haar muzikale bekwaamheid uit aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart. In datzelfde jaar begon ze in het kader van een uitwisselingsprogramma met de masteropleiding Koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam;

Tussen 2008 en 2014 was Krista als medeoprichtster en dirigent verbonden aan het Latvian University Mixed Choir Dziesmuvara. Daarnaast was zij van 2010 tot 2013 tweede dirigent van het VEF Culture Palace Female Choir Dzintars.

Behalve als dirigent is Krista Audere ook als zangeres actief. Zij was van 2005 tot 2008 lid van jongerenkoor Kamēr... en trad daarnaast op met vocaal ensembles Anima Solla (2010-2012) en het William Byrd Consort (2011). Haar succesvolle carrière leidde vanaf 2011 tot regelmatige deelname aan projecten van het prestigieuze Lets Radiokoor. Krista is sinds 2013 lid van het Tenso European Chamber Choir en nam in Nederland deel aan het project Meesters&Gezellen voor jonge zangers (2014 en 2015). Sinds 2016 is ze dirigent van het VU-Kamerkoor.

Wat de verschillen tussen de zangers van het vijfentwintig jaar oude koor Cantatrix ook mogen zijn, één ding bindt hen in ieder geval: het soepel kunnen switchen van de ene naar de andere muziekstijl. 

– Nieuwsblad van Noordoost Friesland
Het Nieuwe Stads Weeshuis
Strikwerda Toyota Heerenveen
Gilles Hondius Foundation
Rosier Administratie
Brolsma Verhuizingen
Camper Consult
VDB Kunststofkozijnen
Schildersbedrijf Sonnema
New Choral Works
15