Het Koor

Over Vocaal Ensemble Cantatrix

Hans Leenders

Artistiek Leider - Hans Leenders

Hans Leenders heeft in de muzikale wereld zijn sporen verdiend als docent koordirectie en Gregoriaans aan de Kurt Thomas-dirigentencursus in Utrecht. Bij Cantatrix is hij eindverantwoordelijk voor de muzikale kwaliteit van het gezelschap en de programmering.

Hans Leenders is tevens artistiek leider van het professionele kamerkoor Studium Chorale, artistiek adviseur van het Nederlands Gregoriaans Festival, Chorbiennale Aachen en het orgelfestival L’Europe et l’Orgue. Verder is hij hoofdvakdocent orgel en docent muziekgeschiedenis aan het Maastrichts conservatorium. Hans Leenders is cantor-organist van de OLV basiliek te Maastricht (Séverin 1652 en Müseler 1765?) en titulair-organist van de Kopermolen te Vaals (Hilgers 1765).

Als componist profileert hij zich de laatste jaren steeds meer. Zijn composities zijn o.m. uitgegeven bij Ascolta en De Haske.

Hij was gastdirigent bij o.m. bij het Sloveens Radiokoor, Cappella Amsterdam, Groot Omroepkoor, Europa Cantat en vele Europese conservatoria.Hij verzorgde orkestproductie’s met de Philharmonie Zuidnederland, Symfonieorkest Vlaanderen, Florilegium Musicum (barokorkest) en Ensemble ’88 (muziekensemble gespecialiseerd in hedendaagse muziek).

 

Henney Venema - Artistiek Assistent

Henney heeft naast haar werk als dirigent een grote liefde voor het zingen in ensembles. Zij was als ensemblezangeres verbonden aan de professionele koren Capella Frisiae en  Studium Chorale. Daarnaast is Henney artistiek assistent bij Cantatrix, waar zij chef-dirigent Hans Leenders ondersteunt bij het opstellen van een koor met optimale klank door een juiste samenstelling met de best beschikbare zangers.

 

Merlijn Wackers - Repetitor

Merlijn Wackers studeerde Docent Muziek en vervolgens hoofdvak koordirectie bij Louis Buskens aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daarna volgde hij de masteropleiding koordirectie bij Klaas Stok aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle. Als onderdeel van zijn masteropleiding studeerde hij een semester koor- en orkestdirectie bij Erik Westberg en Petter Sundkvist aan het conservatorium in Piteå, Noord-Zweden.

Merlijn volgde meerdere malen de Kurt Thomas Cursus, waar hij met professioneel kamerkoor werkte en lessen kreeg van o.a. Hans Leenders, Steffen Schreyer en Martin Wright.

Als koorzanger werkte Merlijn mee aan projecten van onder andere het Noordkoor, het Noordelijk Vocaal Ensemble en Musikhögskolans Kammarkör Piteå. Hij was als organisator, dirigent en workshopleider betrokken bij twee edities van het Noordelijk Koorfestival.

Merlijn is als vaste dirigent verbonden aan Oratoriumkoor COV Heerenveen, gemengd koor Kwajr in Groningen en het Meppeler kamerkoor Cigale. In 2013-2014 dirigeerde hij als invaldirigent twee concerten in de serie Henosis, met het Nederlands Kamerkoor en Bram Stadhouders Trio.

Volmaakt evenwicht tussen de stemmen, afgewogen, feilloos van timing, zorgvuldig afgewerkt, prachtig van klank...

– Friesch Dagblad
BNG Cultuurfonds
New Choral Works
15