Wachtwoord vergeten?

15. DRAAF FOEKJE DRAAF!

DOORLOPENDE MUZIKALE BELEVING MET BRASSBAND, KOOR, PERCUSSIE EN BEELD

Nieuwe productie stichting Calliope concerten in seizoen 2011 - 2012.

De zeer getalenteerde Friese atlete Foekje Dillema leefde van 1926 tot 2007. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was zij de grote concurrente van Fanny Blankers-Koen op de sprintnummers. Toen Foekje Dillema haar concurrente dreigde voorbij te streven en de weg naar grote internationale roem open lag, werd haar carrière door een zeer dubieuze seksetest radicaal afgebroken. Zij werd levenslang geschorst. Een dramatische beslissing die een grote impact had op het leven van Foekje Dillema. Recent is aangetoond dat Foekje Dillema volkomen ten onrechte is buitengesloten. Foekje Dillema heeft nooit willen praten over het haar aangedane onrecht en heeft tot haar dood een teruggetrokken leven geleid. Dit aangrijpende en dramatische en toch dynamische verhaal van iemand die volledig buiten haar schuld om werd tegengewerkt en tenslotte buitengesloten, leent zich zeer goed voor de productie van stichting Calliope concerten. 

Minimal music voor blaasorkest, extra percussie en koor

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw ontstond er een nieuwe muzikale stroming onder de naam minimal music. Componisten als Philip Glass, Terry Riley en Steve Reich schreven eigentijdse doch zeer welluidende tonale minimal music op basis van zich steeds herhalende muzikale gegevens. Deze nieuwe muziekstijl werd zeer populair en is dat nog steeds. Kenmerkend van veel minimal music composities is het nonstop karakter.

Voor het eerst zal op initiatief van SCC binnen de blaasmuziek nieuwe muziek in deze stijl worden gecomponeerd en wel voor Draaf Foekje Draaf! De samenstelling van het blaasorkest wordt hiervoor uitgebreid met extra percussie, om de voor minimal music zo kenmerkende drive mogelijk te maken. Voor het over de volle breedte van het podium opgestelde koor en orkest bespelen acht percussionisten, prominent in beeld, instrumenten als vibrafoons, marimba’s, bongo’s en xylofoons in een continu doorgaande non-stop muzikale beweging. Door het steeds maar doorgaande karakter van de muziek ervaren het publiek het geheel als een muzikaal ritueel waarbij een soort trance zal ontstaan.

De muziek voor Draaf Foekje Draaf! is geschreven door de Nederlandse componist Lowell Dijkstra. 

Tekst en beeld

Aan het orkest is een koor toegevoegd. Het koor brengt binnen de compositie het leven van Foekje Dillema tekstueel en muzikaal tot uitdrukking. De bekende Friese dramaturg, toneelschrijver en theaterproducent Bouke Oldenhof heeft voor Draaf Foekje Draaf! de teksten geschreven.

Een videoprojectie, continu tijdens de voorstelling, verlevendigt en visualiseert het verhaal. Voor deze videoprojectie heeft SCC de beschikking gekregen over veel origineel NPS beeldmateriaal uit het leven van Foekje Dillema. Dit beeldmateriaal is grotendeels bewerkt. Het geheel (beeld, ritme en tekst) vormt een totaalvoorstelling die in de blaasmuziek-cultuur, zelfs internationaal gezien, volkomen uniek is en die zijn uitwerking niet zal missen.

organisatie Stichting Calliope Concerten
orkest Brassband Soli Brass
koor Cantatrix
dirigent Frans-Aert Burghgraef
compositie Lowell Dijkstra
teksten Bouke Oldenhof
regie BUOG
beeldmateriaal NPS
video-art Friesland College
première vrijdag 9 september 2011
aanvang 20.15 uur
Stadsschouwburg De Harmonie
Leeuwarden
vervolgvoorstellingen zondag 18 september: Groningen, De Oosterpoort. Aanvang 15.00 uur.
zaterdag 24 september: St. Jacobiparochie, De Groate Kerk. Aanvang 20.00 uur.
zondag 25 september: Amsterdam, Felix Meritus. Aanvang 15.00 uur.
zondag 2 oktober: Drachten, De Lawei. Aanvang 15.00 uur.